ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Εργαστήριο 3: Λόγοι, Μέθοδοι και Πρακτικές. Από την τέχνη στον ακτιβισμό.


Επιστημονική Υπεύθυνη Ερευνητικού Προγράμματος: Ελπίδα Καραμπά


Πέμπτη 18 Απριλίου- Παρασκευή 19 Απριλίου 2019
Πέμπτη, Ώρα: 15.00-18.30

Παρασκευή, Ώρα: 12.00-15.30

Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πατάρι Μεταπτυχιακού


Την Πέμπτη 18 Απριλίου και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί το τρίτο σεμινάριο/εργαστήριο, του κύκλου ‘Φεμινιστικές Πρακτικές στον Δημόσιο Χώρο την εποχή της Παγκοσμιοποιημένης Τεχνολογίας’.


Το 3ο σεμινάριο, ΄Λόγοι, Μέθοδοι και Πρακτικές’ θα εστιάσει στις μεθόδους και τους λόγους που αναπτύχθηκαν στο δημιουργικό και πολιτιστικό πεδίο και τις προεκτάσεις τους σε άλλα πεδία στο τέλος του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα. Μια σειρά θεωρητικών προσεγγίσεων, όπως, ο μαρξισμός, ο φεμινισμός, η ψυχοδυναμική θεωρία, η μεταποικιακή κριτική έχουν διαμορφώσει και διαμορφώνουν τις συζητήσεις γύρω από τον πολιτισμό και το δημιουργικό πεδίο. Στόχος του σεμιναρίου είναι η κατανόηση των αρχών και των ιδεών που οδήγησαν σε μια σειρά νέων μεθόδων, μεθοδολογιών και πρακτικών από την αισθητική φωτοδημοσιογραφία, στα βίντεο-δοκίμια, στην σχεσιακή αισθητική και τον αισθητικό ανταγωνισμό μέχρι τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό. 


Εργαστήριο: Την δεύτερη μέρα του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα προγράμματα δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου και εικόνας, παραγωγής και μεταπαραγωγής, τα οποία είναι διαθέσιμα στο ΚΕΝΤΡΟ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου για να πειραματιστούν και να παράξουν υλικό. 
Οι συμμετέχοντες/χουσες με την κατάλληλη καθοδήγηση (ατομικά και συλλογικά), την οποία αναλαμβάνει η ερευνητική ομάδα του Κέντρου σε συνεργασία με την συντονίστρια του εργαστηρίου, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκθέσεις, φεστιβάλ και διοργανώσεις μαζί  το έργο καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Με την ολοκλήρωση οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν σχετική πιστοποίηση.


εικόνα: Yayoi Kusama, 'Anatomic Explosion on Wall Street', 1968